Начало / Световна класика

Световна класика

Повест за два града – Чарлз Дикенс

 

Автор: Чарлз Дикенс

Заглавие: Повест за два града

„Повест за два града“ е вторият роман на Дикенс на историческа тема (след „Барнаби Ръдж“, писан почти двадесет години по-рано) и спада към късните му творби. Излиза в отделна книга през ноември 1859 г., след като в продължение на седем месеца е бил печатан като подлистник в литературното списание „През цялата година“. Романът е имал значителен и траен успех, а драматизираната му версия се задържала на сцената почти до края на века главно благодарение на образа на Сидни Картън. Творбата е писана по време на бурни и драматични промени в личния живот на Дикенс и действието й също се развива на бурен н драматичен исторически фон, който в средата на миналия век е звучал доста актуално в разтърсваната от социални напрежения Европа.

Прочетете повече »

Брулени хълмове

Автор: Емили Бронте
Оригинално заглавие: Wuthering Heights, 1847

Книгата разказва историята на една страстна любов — любов, която прекрачва всички граници, преминавайки дори отвъд смъртта. Съдбата се усмихва на малкият Хийтклиф, когато попада в имението Кършоу. Детето, за чието минало никой нищо не знае, е прието в дома на милостивия господар.

Прочетете повече »

Престъпление и наказание

Автор: Фьодор Достоевски
Оригинално заглавие: Преступление и наказание, 1866

Роман в шест части, в които всяко престъпление е човешко, а наказанието следва невидимите проявления на божествената воля, която спасява човешкото у човека. Всичко ли е позволено на човека, мъртъв ли е неговият вътрешен бог? Отговора на този въпрос ще намерите в един от великите романи на Достоевски — „Престъпление и наказание“.

Прочетете повече »

Замъкът на шапкаря

Автор: Арчибалд Кронин

Арчибалд Джоузеф Кронин е роден на 19 юли 1896 г. в Кардрос, Дъмбартъншир, Шотландия, като единствено дете на родителите си. Първоначалното си образование е получил в училището на родното си село, а след това продължава да учи в Хеленсбург, Глазгоу и Дъмбартънската академия, където се проявява като отличен ученик.

Прочетете повече »

Избрани творби в пет тома — том 5

Автор: Чарлз Дикенс

Енорийският надзирател. Парната машина. Учителят
Помощникът на енорийския свещеник. Старата дама. Капитанът в оставка
Избори за енорийски надзирател
Женските дружества
Последният файтонджия и първият кондуктор на омнибус

Прочетете повече »