Начало / Съвременни романи и разкази

Съвременни романи и разкази

Ръкописът, намерен в Акра

Корица - Ръкописът, намерен в Акра

Автор: Паулу Коелю

14 юли 1099 г. Врагът е многочислен. Врагът е добре въоръжен. Врагът е пред портите на Йерусалим. Макар жителите на града да знаят, че на другия ден ще бъдат нападнати, повечето са решили да останат. Сред тях има християни, юдеи и мюсюлмани. Мъже и жени на всякаква възраст.

Прочетете повече »

Речник на погледите

Корица - Речник на погледите

Автор: Елиф Шафак

Оригинално заглавие: Mahrem, 2000

Жена с наднормено тегло и нейният любовник джудже се чувстват неловко от погледите, втренчени в тях, където и да отидат. Затова решават да сменят ролите си - мъжът започва да излиза с грим, а жената да рисува мустаци на лицето си.

Прочетете повече »

Майстора на куполи

Корица - Майстора на куполи

Автор: Елиф Шафак

Те бяха шестима. Майсторът, калфите и белият слон. Строяха всичко заедно – джамии, мостове, медресета, приюти, акведукти. Беше толкова отдавна, че спомените са се стопили и е останала само болката. Болката от изречените думи, от предателството и неспазените обещания.

Прочетете повече »

Дневниците на една курва

Корица - Дневниците на една курва

Автор: Калина Паскалева

Мутренски купони, властни мъже, красиви девойки от провинцията, които не знаят къде са попаднали и какво ще им струва това. Лица от кориците, къпещи се в блясък и затънали в дългове, плащани от богати женени мъже, даващи пачки и скъпи подаръци, но взимащи много повече.

Прочетете повече »

Factotum. Момче за всичко

Корица - Factotum. Момче за всичко

Автор: Чарлз Буковски

Оригинално заглавие: Factotum, 1975

„Моята пияна от бира душа е по-тъжна от всички мъртви коледни елхи на света.“ Когато един луд не може да бъде разбран от другите луди, той просто си остава един неразбран луд.

Прочетете повече »

Марина – Карлос Руис Сафон

 

Автор: Карлос Руис Сафон

Заглавие: Марина

1980 г. 15-годишният Оскар Драй се запознава с неустоимата Марина, и те заедно се впускат в разплитането на мъчителна тайна, променила завинаги живота на не един и двама. Страшното приключение ги изправя пред загадъчна сила, поставила си за цел — ни повече, ни по-малко — решаването на най-голямото възможно предизвикателство: победа над смъртта, неизбежният край. Както винаги, пътят към ада е постлан с добри намерения: тази безумна амбиция има зловещи последици, които следват неумолимо своя ход. Както в добре познатите книги на автора, тази история за любовта, живота и смъртта се разгръща в неповторимата атмосфера на Барселона.

Прочетете повече »

Към един незнаен бог – Джон Стайнбек

 

Автор: Джон Стайнбек

Заглавие: Към един незнаен бог

В книгата си „Към един незнаен бог“ Джон Стайнбек отново подхваща своята „най-велика приказка за човека: за доброто и злото, за силата и слабостта, за любовта и омразата, за красивото и грозното“. А библейските теми са умело вплетени в една сложна, дълбоко противоречива човешка история.

Прочетете повече »

Дъщерята на пазителя на спомени – Ким Едуардс

 

Автор: Ким Едуардс

Заглавие: Дъщерята на пазителя на спомени, 2005

Една зимна нощ през 1964 г. снежна буря принуждава д-р Дейвид Хенри да акушира при раждането на двете си деца. Но едно от близначетата се появява на бял свят с нелечимо заболяване — синдрома на Даун. Докторът веднага забелязва това и взема светкавично решение, което ще преобърне живота му… „Трагедията на един мъж, който мисли че може да контролира и напътства живота на другите, е толкова трогателна, колкото историята на медицинската му сестра, която знае, че любовта й може да благослови един наранен живот…“ Вашингтон Поуст „Етична дилема и семейна драма, увлекателно четиво с висока художествена стойност.“ Ню Йорк Таймс

Прочетете повече »

Добър ден, тъга – Франсоаз Саган

 

Автор: Франсоаз Саган

Заглавие: Добър ден, тъга

Любовта е като болест, като интоксикация. Мисля, че хората могат да бъдат щастливи заедно известно време, но никога — цял живот. Франсоаз Саган
Франсоаз Саган (1935–2004), една от иконите на съвременната литература, прави невероятен бум с първата си творба, „Добър ден, тъга“, която мигновено взривява книжния пазар. Причината е не само в качеството на романа, трепетен и четивен, лек и същевременно дълбок, но и в това, че авторката е едва осемнайсетгодишна — а преплетените любовни истории на нейните герои са описани с неприсъща за подобна възраст зрелост, трезвост и дори с нежен цинизъм. Франсоа Мориак нарича младата писателка „чаровно малко чудовище“, романът е преведен на десетки езици и се превръща в мегаселър по цял свят. Дори в САЩ, където интересът традиционно се ограничава най-вече до англоезичната литература, само за две години са продадени милион и сто хиляди екземпляра.

Прочетете повече »