Начало / Научна литература

Научна литература

Кратка история на почти всичко – Бил Брайсън

 

Автор: Бил Брайсън

Заглавие: Кратка история на почти всичко, 2003

Бил Брайсън е бил, като повечето от нас, неосведомен човек — не знаел нищо за планетата, на която живее, нямал представа защо океаните са солени, нито какво е протон или протеин, не правел разлика между кварк и квазар, не разбирал как някой може да знае колко тежи Земята или какво става вътре в атома, нито как учените правят откритията си. Силно заинтригуван, решил да провери възможно ли е чудесата и успехите на науката да бъдат осмислени и оценени неакадемично и непретенциозно, което обаче не означава повърхностно.

Прочетете повече »

ДНК, Тайната на живота – Джеймс Д. Уотсън – Андрю Бери

 

Автор: Джеймс Д. Уотсън - Андрю Бери

Заглавие: ДНК, Тайната на живота, 2003

Разкриването на тайната на живота е най-голямото научно постижение на двайсети век и поставя основите на медицината на двайсет и първи. Уотсън ни запознава с историята на тази революция в човешкия живот — великите идеи, човешките слабости и обществените предизвикателства — по начин, който ще увлече масовата публика и ще вдъхнови ново поколение от млади учени.

Ерик Ландър, основател и директор на Центъра за изследване на генома при Уайтхед

Прочетете повече »

Тайната – Ронда Бърн

Автор: Ронда Бърн

Заглавие: Тайната,

За първи път всички парчета на Тайната са събрани заедно в едно невероятно откровение, което ще промени живота на всички, до които достигне. От тази книга ще научите как да използвате Тайната, в който и да е аспект на вашия живот – пари, здраве, взаимоотношения, щастие, във всяко ваше взаимодействие с този свят. Ще започнете да разбирате скритата, неизползвана сила, която е в самите вас – както и че това откровение може да донесе радост във всички изяви на вашето съществуване. Тайната ви поднася мъдрост, споделена от съвременни учители – мъже и жени, които са я използвали, за да постигнат здраве, благосъстояние и щастие. Те разкриват разтърсващи истории за това как с помощта на знанията, дарени от Тайната, са изкоренени заболявания, придобито е солидно богатство, преодолени са препятствия и въобще са постигнати неща, които мнозина биха счели за невъзможни.

Прочетете повече »

Подсъзнанието може всичко – Джон Кехоу

Автор: Джон Кехоу

Заглавие: Подсъзнанието може всичко

Авторът на тази книга три години съсредоточено е размишлявал над въпросите засягащите дейността на човешкия мозък, уединен в горите на канадската провинция Британска Колумбия. Методите за активизиране на безграничните ресурси на човешкия мозък, разработени и комбинирани от Джон Кехоу в конкретна програма, могат да променят Вашия живот към добро, да го изпълнят със щастие и успехи. Джон Кехоу През 1975 година Джон Кехоу се оттегля да живее в горите, за да може в продължение на три години, далече от цивилизацията да изучава и да постигне вътрешните механизми на работа на човешкия мозък. Черпейки информация от най-различни научни и духовни източници, а също опирайки се на собствени наблюдения и опит, Джон Кехо разработва своята първа простичка и твърде удачна програма за развитието на силите на мозъка. През 1978 г. въз основа на разработените принципи той започва да обучава хора, а към 1980 г. неговите лекции вече се ползват с колосален успех в цял свят. Последните двадесет години Джон Кехоу се занимава с обучение. Понастоящем той живее със съпругата си на северозападното крайбрежие на Тихия океан, продължава да издава книги и да изнася лекции.

Прочетете повече »

Скритият смисъл на думите

Автор: Алан Гарнър

В тази глава ще разгледаме почти напълно пренебрегнатата област на метаезика - тоест, на онези думи и изрази, които могат да ви разкрият истинските мисли и намерения на говорещия. Също както и езикът на тялото, метаезикът събужда в нас едно предусещане - обикновено го определяме като интуиция, вътрешен глас, шесто чувство, предчувствие...

Прочетете повече »

Изкуството на психоанализата

Автор: Зигмунд Фройд

Основните етапи в развитиeтo на психоанализата са представени под формата на интелектуална автобиография, издържана в неповторимия и прозрачен стил на Фройд.
Изкycтвo или строг научен метод е психоанализата?

Прочетете повече »

Изкуството да обичаш

Автор: Ерих Фром
Оригинално заглавие: The Art of Loving, 1956

Ерих Фром е известен американски психолог и социолог от германски произход, един от основателите на фройдо-марксизма като специфичен клон на неофройдизма. „Изкуството да обичаш" има сензационен успех в целия свят, издадена е в милиони екземпляри.

Прочетете повече »

Психология на развитието и възрастова психология

Автор: Проф. д.н. Любомир Стоев Георгиев

Научно-техническият и социалният прогрес са дело на човека и зависят от неговите знания, опит и развитие. Цялата история на материалната и на духовната култура потвърждава това. Развивал се е човекът – развивала се е и тя. Нейните постижения са били нови предизвикателства към творците на ценности и база за интелектуалното им извисяване.

Прочетете повече »