Начало / Хумор и сатира

Хумор и сатира

Моят хоризонтален живот – Челси Хендлър

 

Автор: Челси Хендлър

Заглавие: Моят хоризонтален живот, 2005

Провъзгласена от сп. Vanity Fair за една от "цариците на комедията", Челси Хендлър е звездата в собственото си шоу Chelsea Lately (Челси напоследък) по телевизия E! Entertainment, една от звездите в шоуто "Момичета с лошо поведение" и чест гост на Tonight Show с Джей Лено и Late Show с Дейвид Летърман. Челси живее в Лос Анджелес, но изнася представления в комедийни клубове из цяла Америка, включително в "Карнеги Хол". Тя е колумнист на Cosmopolitan и е една от 10-те нови звезди за 2008 на Entertainment Weekly. През 2009 печели наградата на телевизия Bravo за най-добър комик, като побеждава Тина Фей, Рики Джервез и Конан О’Брайън. Челси е една от "Горещите 100" на сп. Maxim и се е явявала на корицата на Playboy (декември 2009). Автор е на още два бестселъра на Ню Йорк Таймс - "Ало, водка?", "Обажда се Челси" и "Челси, Челси, Бум Бум".

Прочетете повече »

Ангелът, авторът и другите

Автор: Джеръм К. Джеръм

Философията и демонът - Philosophy and the Daemon, 1908
Цивилизацията и безработицата - Civilization and the Unemployed, 1908
Пощенски картички - Post Cards, 1908
Удобството да имаш опашка - If Only We Had Not Lost Our Tails, 1908
Героят на популярния роман - Why I Hate Heroes, 1908

Прочетете повече »

АЛФ — Няма проблеми!

Автор: Райнер Бютнер
Оригинално заглавие: Hallo, da bin ich, 1987

НЯМА ПРОБЛЕМИ!
И ето, след ядрената катастрофа на Мелмак, в уюта на семейство Танер се втурва нещо подобно и на мравояд, и на кенгуру.
Това е Гордън Шамуей, пришълецът от Космоса, наричан още АЛФ.

Прочетете повече »

Законът на Устър

Автор: П. Г. Удхаус
Оригинално заглавие: The Code of the Woosters, 1938

Пелъм Гренвил Удхаус (1881–1975) е английският гений на хумора, продължител на хумористичната традиция в английската литература. Първата си книга е публикувал на двадесет и една годишна възраст и оттогава всяка година изпод перото му е излизала поне по една, което го нарежда сред най-плодовитите автори на нашия век.

Прочетете повече »

Забавно евангелие (или животът на Исус)

Автор: Лео Таксил
Оригинално заглавие: La Vie de Jésus, 1884

Френският писател Лео Таксил (1854–1907) е добре известен на читателя от „Забавна библия“, където той прави блестяща, остроумна и боева критика на „свещената“ книга на християните и юдеите, както и от „Свещеният вертеп“ — една изумително силна сатира, пресъздаваща истинската история на папството.

Прочетете повече »

Забавна Библия

Автор: Лео Таксил
Оригинално заглавие: La Bible amusante, 1897

В атеистичната литература книгите, които убедително и същевременно бляскаво и остроумно опровергават безсмислиците на Библията — основната „свещена“ книга на юдеите и християните, не са много. Една от тези бляскави и увлекателни книги е „Забавна библия“, написана от известния френски журналист атеист Лео Таксил.

Прочетете повече »

Дневникът на Пенелопа (1193 г.пр.Хр. — ?)

Автор: Костас Варналис
Оригинално заглавие: Το ημερολόγιο της Πηνελόπης, 1947

И в „Дневникът на Пенелопа“ авторът на „Диктаторите“ и „Истинската апология на Сократ“ е избрал историческата тема, но съвсем условно. Буржоазно-еснафският морал ни се поднася в светлина, разкриваща и най-потайните му и тъмни кътчета. Това е остра социална и политическа сатира, в която въпреки парадоксалността на формата нещата са назовани с истинските им имена.

Прочетете повече »