Начало / Научна литература / Скритият смисъл на думите

Скритият смисъл на думите

Алан Гарнър - Скритият смисъл на думите
Автор: Алан Гарнър

В първата част „Езикът на тялото: как да разчитаме мислите на другите по техните жестове” Алън Пийз дава редица практически насоки относно тази относително неизследвана област на сигналите на тялото и връзката им с поведението на хората. Там той посочва принципното единодушие на учените, че между 60% и 80% от междуличностното общуване лице в лице се извършва по пътя на несловесния обмен на информация, докато словесните и гласовите изразни средства допринасят за по-прецизното балансиране на така получените сведения.

В тази глава ще разгледаме почти напълно пренебрегнатата област на метаезика – тоест, на онези думи и изрази, които могат да ви разкрият истинските мисли и намерения на говорещия. Също както и езикът на тялото, метаезикът събужда в нас едно предусещане – обикновено го определяме като интуиция, вътрешен глас, шесто чувство, предчувствие, тъй като в действителност говорещият няма предвид точно онова, което ни казва. И макар метаезикът все още да е до известна степен бяло поле в сферата на междуличностното общуване, в тази глава ще се опитаме да преведем на един по-разбираем език онези думи, фрази и изрази, които почти всички ние използваме постоянно, за да предадем едно или друго послание, като същевременно ще се постараем да не опростяваме до схематичност нещата в тази толкова сложна област. Болшинството от хората познават и редовно използват повечето от разгледаните в тази глава метадуми, метафрази и метаизрази, но почти никога не си ги превеждат на съзнателно ниво, така че да разшифроват техния скрит смисъл и да разберат истинските чувства, мисли и намерения, които се крият зад тях.

Тълковните речници дават следното определение за понятието „метаезик”: „скрит език, в който са закодирани определени идеи, различни от изказваните в момента на говоренето посредством естествен език”. Или с други думи, метаезикът е скрит в използвания език. На всеки от нас се е случвало да стои пред щанда в някой магазин в очакване да го обслужат, и най-сетне продавачът/продавачката да се обърне навъсено към него с думите: „Някакъв проблем ли имате?”. Ако преведем смисъла на изречението от мета- на обикновен език, казаното би означавало: „Наистина ли нещо ви трябва чак толкова спешно, та да ме притеснявате точно в този момент?” – и подсъзнателно ние долавяме и възприемаме именно това истинско чувство от страна на човека зад щанда.


Download Размер: 9,2 MB | Изтеглен: 4 777

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/10 (10 votes cast)
Скритият смисъл на думите, 4.5 out of 10 based on 10 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 8 =

*