Прочетете задължително
Начало / Фантастика, Фентъзи / Захапи за врата

Захапи за врата

Тери Пратчет - Захапи за врата
Автор: Тери Пратчет

Оригинално заглавие: Carpe Jugulum, 1998
Terry Pratchett

„Захапи за врата“ (на английски: Carpe Jugulum) е роман в жанр хумористично фентъзи, двайсет и третият по ред от поредицата на Тери Пратчет „Светът на диска“. Книгата е издадена през 1998 г. и е шестата, в която главни действащи лица са Ланкърските вещици.

В романа „Захапи за врата“ Тери Пратчет имитира традицията във вампирските романи и ги противопоставя на представят на модерния свят. Смесени са тези два основни образа — на модерния човек и на вампира.

Малкото планинско кралство Ланкър, дом на четирите вещици Баба Вихронрав, Леля Ог, Маграт Чеснова (вече кралица) и Агнес Нит, е изправено в нова опасност, въплътена във вампирското семейство, което тероризира хората. Това става точно преди кръщението на дъщерята на Маграт и краля във вярата в бог Ом.

Трите вещици — Баба Вихронрав, Леля Ог и Агнес Нит — се противопоставят на вампирите и в крайна сметка, не без чужда помощ ги побеждават.

Могъщ овес не е избрал най-доброто време, за да стане свещеник. Въобразявал си е, че идва в малкото планинско кралство Ланкър, за да изпълни простичка религиозна церемония. А сега се е озовал насред война между вампири и вещици и изобщо не е убеден, че този сблъсък някой е на страната на правдата.

Ето ги и вещиците… Младата Агнес наистина се двоуми за всичко. Маграт се опитва да съчетае вещерството със смяната на пеленки, Леля Ог е натрупала прекалено голям опит… а Баба Вихронрав винаги е насред големите неприятности.

Вампирите пък са интелигентни — не е лесно да се отървеш от тях с чеснова клизма или като застанеш до прозореца, хванеш пердето и подхвърлиш: „Не знам вие как се чувствате, но според мен тук е малко задушно“. Имат усет за стила, носят необичайни жилетки, не се застояват в ковчезите си и искат да впият зъби в бъдещето.

Могъщ Овес знае, че може да се опре на молитвата, но му се искаше да има и брадва.Download Размер: 1,1 MB | Изтеглен: 296

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (3 votes cast)
Захапи за врата, 8.0 out of 10 based on 3 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − six =

*